Cashmere-garnet stammer fra geder der lever i naturen og trives i det ufremkommelige bjerglandskab i området omkring Mongoliet og Tibet.

Cashmere GederHer lever gederne under nogle helt ekstreme vejrforhold, hvor temperaturen kan variere 40 grader indenfor samme døgn, fra frost om natten til bagende varme om dagen.

Som en konsekvens udvikler gederne en helt speciel pels, som selv regulerer varmen, alt efter hvad geden har behov for.

Det ydre pelslag af grove hår beskytter dem imod blæst, regn og støv og en underpels af fine hår fungerer som et isolerende lag. I foråret når vejret bliver varmere, håndkæmmes gederne nænsomt og underulden, som har beskyttet gederne vinteren igennem fremkommer. Gederne danner senere ny underuld. 

Det er ikke muligt at opdrætte gederne i et varmere klima, hvilket gør at man ikke bare kan udvide produktionen. Den store og stadig stigende efterspørgsel på cashmereuld gør at prisen er forholdsvis høj i forhold til fx almindelig fåreuld.

Ud over blødheden, er det netop egenskab overfor temperaturudsving som har gjort cashmere til den mest eksklusive og eftertragtede uld i verden.

Cashmere er til dels ”selvrensende”, hvilket betyder, at man ikke behøver vaske den så ofte. Du kan hænge din trøje ud i den friske luft i stedet.

OM KVALITET

Cashmere er ikke bare cashmere. Der er kæmpe forskel på kvalitet af ulden og dermed tilsvarende forskel i priserne. Cashmere har altid været en dyr og eksklusiv uld, som er steget meget i pris de seneste år, i takt med højere levestandard og efterspørgsel. Priser på trøjer varierer kraftigt, fra 700 kroner for den billigste til 4.000-6.000 kroner for den dyreste. Det er lidt som med biler - og kvalitet….